ABOP

ABOP staat voor de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings partij. De ABOP is ontstaan uit noodzaak, nadat een grote groep ontwikkeling georiënteerde leden van de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), zoals de heer G.Terini (wiskunde leerkracht) en F.Palata geroyeerd werden. Op 11 februari 1990 werd tijdens een bijzonder Partij Congres de heer Petrus Domini als eerste voorzitter van de ABOP gekozen. De eerste ondervoorzitter was G. Leidsman, de secretaris I. Deel en de eerste penningmeester de heer R.Pansa.

In 1991 deed de partij voor het eerst mee aan de verkiezingen, maar deed dit in combinatieverband met de politiek partij; de P.B.P.

In Paramaribo kreeg de ABOP/PBP combinatie, de achtste plaats op de lijst toegewezen; de lijsttrekker was de heer E. Glunder (advocaat). De ABOP/PBP combinatie had de twee bevolkingsgroepen van het binnenland (Indianen en Marrons) gebundeld. De ABOP/PBP combinatie, deed ook mee in Sipaliwini maar behaalde geen zetels in De Nationale Assemblee.

 Johan Paulna, een van de voorzitters van de ABOP/PBP combinatie was terneergeslagen over het resultaat van de verkiezingen, maar beloofde toen om de komende jaren de ideeën en de visie over ontwikkeling van het binnenland verder door te communiceren aan de Surinaamse bevolking.

De partij was toen zeer jong en beschikte nog niet over structuren om de achterban te doen groeien. Na het verlies was het doel van de ABOP om vredig op te komen voor de belangen van het binnenland en het ledenbestand van de partij te groeien.

In 1996 sloot Ronnie Brunswijk zich aan bij de ABOP, in de rol van tweede penningmeester.

Bij de verkiezingen van 1996 werd Wijdenbosch president, door het overlopen van de KTPI en enkele VHP leden.
Wijdenbosch gaf echter veel geld uit: aan het einde van zijn regeringsperiode was 98% van de Surinaamse goudvoorraad verdwenen. Waardoor er hyperinflatie ontstond en hij in 2000 moest aftreden.

In 2005:

In 2005 besloot de partij een samenwerking aan te gaan met andere politieke partijen, zoals de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP)en Seeka. Deze combinatie werd de A-Combinatie genoemd. Ditmaal boekte de partij wel succes, de combinatie behaalde vijf zetels en Ronnie Brunswijk werd toen in het district Marowijne gekozen.

A-Combinatie ging na de uitslag van de verkiezingen een samenwerking aan met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling en DA’91.

De ABOP mocht de ministerspost op Transport, Communicatie en Toerisme TCT) invullen. De eerste vrouwelijke minister van Marron-afkomst werd benoemd in deze functie.

 

In 2010

Tijdens deze verkiezingen deed ABOP weer mee aan de verkiezingen. De partij behaalde toen 3 DNA zetels, maar nog geen 6000 stemmen.

Ditmaal besloot de ABOP een regeringssamenwerking met de Megacombinatie aan te gaan. De ABOP mocht de ministerposten op TCT, RO en SOZAVO invullen. In 2013 mocht de ABOP een minister voordragen voor het ministerie van Handel en Industrie, zoals de ABOP in 2012 een kandidaat had voorgedragen voor het ministerie van Justitie en Politie.

In samenwerking met de politieke partij die de formateurs rol had bij de verkiezingen heeft de ABOP, aan de vice president rol invulling gegeven.

 

In 2015 voor het eerst een nationale partij

 In 2015 deed ABOP voor het eerst landelijk mee aan de verkiezingen. Volgens de officieuze tellingen haalde de ABOP 25.000 stemmen. Dit is een groei van meer als 300% ten opzichte van 2010. Waardoor de ABOP de 3e grootste politieke partij van de Republiek Suriname werd.

Het was voor het eerst dat ABOP op alle DNA, RR, en DR posities, kandidaten wist te plaatsen. De ABOP mag nu met de status multi-etnisch pronken. Omdat er bij de verkiezingen van 2015 niet alleen Marrons, maar prominente Javaanse, Creoolse, Mix, Aziaat, Indische en Inheemse Surinamers, van alle soort geloven op de kandidatenlijsten aanwezig waren.