ABOP

ABOP staat voor de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings partij Suriname. ABOP werd in 1990 opgericht. In 1991 ging de partij alleen de verkiezingen in maar behaalde geen zetels in De Nationale Assemblee. In 2005 besloot de partij een samenwerking aan te gaan met andere politieke partijen. Deze A-Combinatie boekte succes en behaalde vijf zetels. De voorzitter van de ABOP, Ronnie Brunswijk werd toen gekozen in het district Marowijne.

In 2005:

A-Combinatie ging na de uitslag van de verkiezingen een samenwerking aan met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling en DA’91.

De ABOP mocht de ministerspost op Transport, Communicatie en Toerisme TCT) invullen. De eerste vrouwelijke minister van Marron-afkomst werd benoemd in deze functie.

 

In 2010

Tijdens deze verkiezingen deed ABOP weer mee aan de verkiezingen. De partij behaalde toen 3 DNA zetels, maar nog geen 6000 stemmen.

Ditmaal besloot de ABOP een regeringssamenwerking met de Megacombinatie aan te gaan. De ABOP mocht de ministerposten op TCT, RO en SOZAVO invullen. In 2013 mocht de ABOP een minister voordragen voor het ministerie van Handel en Industrie, zoals de ABOP in 2012 een kandidaat had voorgedragen voor het ministerie van Justitie en Politie.

In samenwerking met de politieke partij die de formateurs rol had bij de verkiezingen heeft de ABOP, aan de vice president rol invulling gegeven.

 

In 2015

 In 2015 deed ABOP voor het eerst landelijk mee aan de verkiezingen. Volgens de officieuze tellingen haalde de ABOP 25.000 stemmen. Dit is een groei van meer als 300% ten opzichte van 2010. Waardoor de ABOP de 3e grootste politieke partij van de Republiek Suriname werd.

Het was voor het eerst dat ABOP op alle DNA, RR, en DR posities, kandidaten wist te plaatsen. De ABOP mag nu met de status multi-etnisch pronken. Omdat er bij de verkiezingen van 2015 niet alleen Marrons, maar prominente Javaanse, Creoolse, Mix, Aziaat, Indische en Inheemse Surinamers, van alle soort geloven op de kandidatenlijsten aanwezig waren.