Ronnie Brunswijk

Ronnie Brunswijk werd op 7 maart 1961 geboren in het district Marowijne, Suriname. Ronnie Brunswijk vertrok in zijn tienerjaren naar Nederland en werd daar bevorderd tot sergeant in het Nederlands leger. In 1975 werd Suriname onafhankelijk en ruilde hij zijn Nederlands paspoort in en vertrok hij naar zijn geboorteland.

==Herstel democratie van democratie==

In 1980 werd in Suriname een staatsgreep gepleegd, de zogenaamde Sergeantencoup. Tijdens deze militaire coup was Ronnie Brunswijk militair in het Surinaams leger.

In de tweede helft van de (1980-1989|jaren tachtig)was Brunswijk de leider van het Nationaal Surinaams Bevrijdingsleger, beter bekend als het  Junglecommando (JC) in Suriname.  Als leider van de Junglecommando vocht hij tijdens de Binnenlandse Oorlog tegen het regime van Desi Bouterse, van wie hij eerder de persoonlijke lijfwacht was geweest. Zijn secretaris Frits Hirschland schreef later een boek over deze periode.

Brunswijk had het Nationale Leger verlaten nadat hij met gevaar voor eigen leven een bevel had geweigerd om op onschuldige demonstranten te schieten.

De bedoeling van deze oorlog was om democratie in Suriname te herstellen.

 

Toen hij met zijn acties tegen het militaire régime begon, handelde Brunswijk op verzoek van de Raad voor de Bevrijding van Suriname in ballingschap. In deze Raad bevonden zich o.a. een voormalige President en diverse andere top politici van de republiek Suriname. In 1986 kreeg Brunswijk 17.000 gulden van de Nederlandse bevrijdingsorganisaties waarmee hij naar het Surinaamse buurland Frans-Guyana trok. Hier kocht hij wapens en andere benodigdheden waarmee hij aanvallen kon uitvoeren.

In 1992 kwam er definitief een einde aan de Binnenlandse Oorlog door de ondertekening van het Koeroe akkoord, dat bekrachtigd is door de President, de Regering, de Assemblée en de Binnenlandse Dignitarissen.

 

==Zakenman==`

Onder de bevolking van Suriname geniet hij een zekere mate van populariteit, tijdens de parlementaire verkiezingen in 2010 kreeg hij 3450 stemmen in het district Marowijne.

Smorgen’s wordt hij thuis opgewacht door tientallen mensen en gedurende de dag wordt hij achtervolgd door een menigte, omdat hij arme mensen ondersteunt en sommigen geld geeft als zij hem vragen.

Onder velen van de bevolking staat hij daarom ook bekend als BIGI BRAVO (Grote Bravo). Hij wordt er vaak van verweten dat hij met geld strooit en aan een heleboel mensen geeft. Brusnwijk zegt dat hij dit doet “mi fening na geluk, me prating nanga geluk, mi sab sana pina en if mi abeng saidi mi no mag gi sma”.

 

===Handel===

Brunswijk is directeur van NV Robruns. In september 2012 plaatste het Surinaamse actualiteitentijdschrift ”Parbode” Brunswijk op de eerste plek van hun top tien lijst van de machtigste en invloedrijkste personen in de Surinaamse goudwereld. Het tijdschrift had beslag weten te leggen op fiscale gegevens van de actieve goudbedrijven en GMD-lijsten van alle goudrechten vanaf 2011. Verder is Brunswijk is ook actief in de houtsector in Suriname.

 

===Event management===

In 2013 zette Brunswijk Suriname internationaal op de kaart door Rick Ross naar Suriname te laten halen.

 

===WoningBouw===

 

Ronnie Brunswijk is directeur van de Woningbouw Coöperatie Marowijne. Onlangs heeft hij een sociaal woningbouw programma van 150 woningen in het district Marowijne gestart.

 

==Politiek==

Brunswijk is de voorzitter van de politieke partij Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) en ook voorzitter van de A-Combinatie (AC), dat een politiek blok is van de ABOP, de BEP (Broederschap en Eenheid in de Politiek, tot medio 2012) en Seeka. Brunswijk is in de regeerperiode 2005-2010 één van de vijf parlementariërs geweest voor de A-Combinatie, die toen een coalitie vormde met het Nieuw Front.

Bij de parlementsverkiezingen van mei 2010 was Brunswijk opnieuw lijsttrekker van de A-Combinatie in het district Marowijne (district)|Marowijne en werd hij opnieuw gekozen als lid van De Nationale Assemblée. Ondanks dat de A-Combinatie, vanwege het niet optijd indienen van de kieslijsten,<in drie districten (waaronder Paramaribo) niet mee deed aan de verkiezingen, lukte het de combinatie om zeven van de 51 zetels te behalen.

 

===Samenwerking met Bouterse===

 

In juni 2010 kwam een samenwerking en daarmee ook verzoening tussen Brunswijk en Desi Bouterse, twee aartsrivalen die van 1986 tot en met 1992 tegen elkaar vochten in een bloederige strijd die tegenwoordig bekendstaat als de Binnenlandse Oorlog. Onder leiding van Brunswijk heeft de A-Combinatie toen een coalitie gevormd met de Megacombinatie en Volks Alliantie van respectievelijk Bouterse en Paul Somohardjo. Door deze samenwerking lukte het Bouterse om de tweederdemeerderheid van de zetels (34 zetels; de samenwerking van Bouterse, Brunswijk en Somohardjo leverde 36 zetels op), die nodig is voor het presidentschap, te behalen. De A-Combinatie, die zeven zetels had, kreeg de verantwoordelijkheid voor zes ministerposten en mocht de vicepresident voordragen.

De samenwerking tussen Brunswijk en Bouterse was tegen ieders verwachting in. In de jaren na de oorlog koelde de spanning tussen deze twee figuren af.

===Presidentsverkiezing 2015===

In april 2013 kondigde Brunswijk aan in 2015 mee te willen doen aan de President van Suriname|presidentsverkiezing]] in zijn land. Hij zei dat zijn streven zal zijn “alle armen in Suriname rijk te maken”.

 

== Voetbal ==

Verder is Brunswijk eigenaar, voorzitter, voetbalcoach|ex-trainer en speler van de Surinaamse voetbalclub Inter Moengotapoe, dat mee doet met de hoofdklasse van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Inter Moengotapoe won zes keer , 1 keer de beker van Suriname en vier keer de Suriname President’s Cup

Brunswijk is ook eigenaar van de voetbal club Notch, dat mee doet met de hoofdklasse van de Surinaamse Voetbal Bond]]  die in 2011(SVB)de Surinaamse voetbal beker in de wacht sleepte.

In 2002 heeft Brunswijk een stadion laten bouwen in Moengo. Hij gaf dit stadion zijn eigen naam: het Ronnie Brunswijk Stadion.

One thought on “Ronnie Brunswijk

  1. Beste mevrouw/ heer,
    Brunswijk heeft veel gedaan voor de marrons, daarvoor mijn respect voor hem. Echter had hij persoonlijk nooit politicus moeten worden. Omdat ik als Marron vind dat hij en zijn aanhang niet genoeg over Negers weet om een politieke partij op te richten. ABOP is wel een goed idee, maar heeft pas kans van slagen indien BEP succesvol zou zijn geweest.. Zoals je weet is dat meer een blamage voor de Marrons en is dat nog steeds. ABOP zal niets ander zijn dan BEP na verloop van tijd. Waarom omdat er geen enkel land bestuurd kan worden zonder een uit-draagbare Identiteit, Een Meta; WAT EEN RAT BEZWAARD, BEZWAARD OOK EEN KONIJN, OMDAT ZIJ BEIDEN KNAAG DIEREN ZIJN. Het is een natuur gegeven. Advies ontbindt APOB zorg eerst er voor dat de Marrons meer over zich zelf weet(ID)en richt een Partij op. Waarom, wij zijn als 12 stammen door Yahuha (GOD) als slaaf in Suriname gezet. Haal ze niet uit elkaar! Luister je niet, zal je gauw merken dat zowel BEP als ABOP als een surrogaat voor de blankenneger Partijen zal fungeren. Waarom omdat Blankennegers Edomieten bloed in zich heeft en op uit is Marrons in Suriname uit te Roeien. In naam van alle blanken overal in de wereld. Zij krijgen voor uitroeiing dik betaald kijk maar naar jouw president. Goed peace out. Nice day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *