ABOP start project Duurzame ouderenzorg voor senioren burgers

ABOP start project Duurzame ouderenzorg voor senioren burgers

Het coördinatieteam van de ABOP in het district Brokopondo (Team ready) heeft samen met een delegatie van de ABOP-Vrouwen raad(ABOPV) van Paramaribo het startsein gegeven voor het project ‘Duurzame ouderenzorg voor seniorenburgers’ in Brokopondo.

 

In dit kader zijn enkele seniorenburgers van het ressort Brownsweg afgelopen zondag in het district Brokopondo verwend. Het team heeft 25 oudjes middels zang en gebed beziggehouden. Daarnaast hebben deze bijzondere moeders een levensmiddelenpakket in ontvangst nemen.

De middelen zijn verkregen uit individuele bijdragen van leden van Team Ready, ABOPV en donaties van particuliere organisaties. Over twee weken wilt “Team ready” van start gaan met thuiszorg, waarbij in de startfase huishoudelijk hulp geboden zal worden.

De afgelopen maanden heeft ABOP Brokopondo huishoudens geïnventariseerd, waarbij het team heeft geconstateerd dat veel oudjes alleen wonen en er behoefte aan hulp is. Het zijn vaak alleenstaande burgers wiens kinderen in Paramaribo of elders een baan hebben.

De oudjes van Brokopondo hebben het vooral vanwege de financiële crisis zwaar. Het feit dat de basisvoorzieningen zoals stroom en leidingwater vaak niet aanwezig zijn, is de leefsituatie voor de seniorenburgers in Brokopondo nog moeilijker.

Behalve dat vele producten in Brokopondo duurder zijn dan in de stad, missen de oudjes optimale kwalitatieve medische zorg en voorzieningen. Dit is een ernstige maatschappelijk vraagstuk dat ook in het beleidsprogramma van de ABOP is opgenomen. Dit probleem kan opgelost worden door medische hubs op strategische plaatsen in het binnenland neer te zetten.

Het ligt in de bedoeling om een aantal dorpen aan te doen. De ressorten Centrum en Klaaskreek zijn in de planning. Hiermee wordt een hulplijn gecreëerd voor de centrale zorg voor seniorenburgers in deze gebieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *