ABOP tevreden met landbouwproject; uitbreiding naar 25 ha

ABOP tevreden met landbouwproject; uitbreiding naar 25 ha

De ABOP is tevreden over het landbouwproject dat uitgevoerd wordt te Langu in Sipaliwini. In september 2016 is het project begonnen. In de testfase werd 1 ha terrein ontbost en met banaan en pomtayer beplant. Begin 2017 vond de eerste oogst plaats. Hierna is 10 ha opengegooid en werd cassave geplant en met hooglandrijst geëxperimenteerd. Na een succesvolle eerste en tweede fase, is de derde fase van dit project ingegaan. Hiermee is de grond naar 25 ha uitgebreid en beplant. ABOP meldt dat 50 Surinamers met dit project in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De mensen die op de landbouwgrond werken, worden nu volledig uit de opbrengsten betaald.

Na de oogst wordt de rijst gemalen en aan de lokale bevolking verkocht. De cassave wordt verwerkt tot kwak. Deze wordt geraspt en gedroogd. Daarna wordt de kwak gebakken totdat het water uit de korrels is verdampt. Het product wordt verpakt en voor verkoop naar Paramaribo getransporteerd. De pomtayer wordt ook verwerkt, verpakt en in Paramaribo verkocht. Nu wordt een deel van de verwerkte pomtayer naar het Caribische gebied geëxporteerd.

De ABOP zegt dat haar beleid over de agrarische sector gericht is op het waarborgen van voedselzekerheid voor de totale bevolking, door de landbouw te stimuleren en verder te ontwikkelen. Om landbouwproducten effectief op grote schaal te exporteren, moeten de producten met die van andere landen kunnen concurreren.

De continuïteit moet gegarandeerd worden, de prijs moet aantrekkelijk zijn en de producten moeten aan internationale kwaliteitseisen voldoen. Om dit te verwezenlijken gaat de landbouwsector in de komende jaren een enorme transformatie door moeten maken. Surinaamse producenten moeten ook toegang tot goedkoop kapitaal krijgen. Dit vormt een grote bottleneck in de ontwikkeling van deze sector, stelt de ABOP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *