Bouw middelbare scholencomplex in district Marowijne

Bouw middelbare scholencomplex in district Marowijne

Bewoners van Moengo en omgeving waren zaterdag in groten getale aanwezig bij de eerste steenlegging voor het middelbare scholencomplex in district Marowijne. Het terrein ligt ongeveer zeven kilometer verwijderd van het dorp Moengotapoe, dichtbij Albina.

De lokale bewoners zien de bouw op deze centrale plek als een grote verlichting voor hun kinderen, omdat hierdoor leerlingen van Marowijne hun vertrouwde omgeving niet meer hoeven te verlaten voor verdere studie in de stad. Voor Foedisa Pinas, die de scholieren vertegenwoordigde, was de ceremonie een mijlpaal. Net als vele anderen moet zij dagelijks rond vier uur ‘s ochtends opstaan om af te reizen naar Tamanredjo of Paramaribo, afhankelijk van de studierichting. Omdat ze niet in een internaat wil, heeft ze voorlopig geen keus.

Met een luid applaus hebben de aanwezigen hun dank getoond na het gebruikelijke plengoffer met bier. “Ala sani musu waka bun gi den pikin di sa kon leri dya. Ze moeten allen hun diploma behalen”, benadrukte de moeder van vicepresident Ronnie Brunswijk, die namens de bewoners sprak bij de inzegening.

DNA-voorzitter Marinus Bee noemt de bouw van de school ‘visionair’ denken van de regering. Het feit dat dit project niet kort vóór de verkiezing wordt uitgevoerd is volgens hem het bewijs dat deze regering het beste voor heeft met het volk. “Puur vanuit haar verantwoordelijkheid heeft ze ingezien dat een middelbare school gewenst is in het district en dat gaan we doen voor onze kinderen. Dat is geweldig”, aldus Bee. Ook Brunswijk benadrukte dat dit project geen show is. Voor hem is een lang gekoesterde wens vervuld. “Er zijn vele regeringen geweest die vaker hebben beloofd dat ze de school gaan bouwen, maar het kwam er nooit. Ik kan u garanderen dat de school in oktober hier staat”, aldus de vicepresident.

Hij gaf toe dat het voortraject niet gemakkelijk was en hoopt daarom dat de scholieren de kans aangrijpen en er het beste van maken wanneer de school er eenmaal staat. President Chandrikapersad Santokhi zei in zijn toespraak dat de bouw van de school gezien moet worden als de aanzet tot de grote ontwikkeling die de regering op gang wil brengen in Marowijne. Vandaar dat er alles in het werk is gesteld om zo vroeg mogelijk te beginnen aan dit project. Het wordt volgens hem een school waarop ook enorme aandacht besteed zal worden aan technische opleidingen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *