40 jaar in het donker, ABOP zorgt voor Electriciteit in Ovia Olo

40 jaar in het donker, ABOP zorgt voor Electriciteit in Ovia Olo

In het dorp Ovia Olo in het district Marowijne zijn de bewoners zondagavond 11 juli 2021 uit hun dak gegaan. Dansende vrouwen hebben de verschillende gasten met gezang en gejuicht warm onthaald in de vooravond. Hun lang gekoesterde wens is uiteindelijk in vervulling gegaan wanneer de Vicepresident (VP) van de Republiek Suriname, Ronnie Brunswijk, de schakelaar aan een stroompaal omhoog duwt en de straatlampen in het dorp aangaan.

ELEKTRIFICATIE MOET ONDERNEMERSCHAP IN OVIA OLO EXTRA STIMULEREN

27 huizen zijn meteen voorzien van permanente stroom. Leerkracht Camelia Swa heeft al 53 jaren uitgekeken naar die ene dag waarop haar dorp 1x24u voorzien zou worden van elektriciteit. “Eindelijk is het zover. Je kan nu gewoon ‘s avonds een les voorbereiden en het schoolkind begeleiden met huiswerk. Als nu naar het dorp komt, hoeft je vlees dat je meeneemt niet meer te bederven”, zegt de leerkracht met een brede grijns. Tjansie Poeloedja verwacht dat het dorp nooit meer hetzelfde zal zijn in de toekomst. Hij verwacht dat mannen en vrouwen goed gebruik zullen maken van de gelegenheid om diverse ondernemingen op te zetten. Hij ziet een stichting al actief bezig om donoren te benaderen voor ontwikkelingsprojecten. Johannes Djoe noemt de stroom voor het dorp een geweldige stap van vooruitgang. “Wij kunnen zelf kippenteelt en andere agrarische projecten ter hand nemen”, onderstreept hij. De rode draad van de verschillende toespraken ging over bewuste ondernemerschap, persoonlijke en – groepsontwikkeling.

Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie is speciaal afgereisd naar het gebied. Zij liet aan haar gehoor weten dat de Surinaamse regering een bedrag van SRD 25 miljoen voor startende ondernemers heeft gereserveerd. Dit in de vorm van de micro, kleine- en middelgrote ondernemingen fonds. De bewindsvrouw deed de belofte dat de afdeling in Marowijne specifieke training en begeleiding zal verzorgen aan de behoeftigen voor het schrijven van een bedrijfsplan.

De VP heeft de bewoners opgeroepen om goed gebruik te maken van de aanbiedingen van minister Walden. DNA-voorzitter Marinus Bee riep het traditioneel gezag en ondernemers van de regio op om partnerschappen aan te gaan, om zodoende de operatie kosten te verminderen.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft beloofd zo gauw mogelijk schoon drinkwater uit de kraan te laten stromen in de huishoudens. Het DNA-lid Genevievre Jordan wees de bewoners erop dat zij op 25 mei 2020 de beste keus hebben gemaakt, gelet op de verschillende positieve projecten. Kapitein Stanley Tuinfort en Agnes Lewani hebben de VP geprezen voor de bewuste keus om het gebied verder tot ontwikkeling te brengen. Elektrificatie gaat volgens Leo Brunswijk naar alle achtergestelde gebieden. Sinds het aantreden van deze regering is de elektrificatie van EBS al in 10 dorpen gebracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *